Capoeira

Geschiedenis - Beoefenen - Voordelen


Het beoefenen van Capoeira

Capoeira is een afro-braziliaanse kunst die wordt gedaan op de maat van muziek. De berimbau, het principiële instrument van capoeira, geeft hierbij het ritme aan. Capoeira heeft verschillende ritmes en elk ritme heeft zijn eigen karakteristieken. Sommige ritmes sturen naar een objectiever spel terwijl anderen juist acrobatisch spel bevorderen.
Centraal in capoeira staat het maken van een spel met een ander op een ritme, waarbij je de ander voor uitdagingen zet met creativiteit. Dit kan ondermeer op het gebied van acrobatiek of vechtsport.
Capoeira is zogezegd een combinatie van veel dingen tezamen. Het is allereerst een vechtsport, maar niet één die enkel objectief is. Capoeira wordt namelijk gespeeld en niet gevochten.
Binnen het spel van capoeira is er echter op bepaalde ritmes wel ruimte voor hard spel. Het spel element van capoeira is iets dat andere vechtsporten ook hebben maar dan op een andere manier. Het is te vergelijken met een grootmeester in een oosterse vechtsport. Mocht deze tegen een beginner sparren dan zal hij de beginner stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en niet zo hard mogelijk aanvallen alsof hij tegenover iemand staat van gelijk niveau. Dit principe is vanaf het begin al bij capoeira aanwezig en beperkt zich niet enkel tot leerling en leraar, maar leeft ook tussen leerlingen zelf. Mensen ontwikkelen zichzelf binnen capoeira waarbij ze tijdens het spel overwegen of ze zullen aanvallen, verdedigen of een neutrale positie zullen in nemen. Hierbij groeit met de loop der tijd hun strategisch inzicht en past het lichaam zich aan, aan de vele bewegingen die capoeira rijk is.
Daarnaast bevat capoeira een element van dans en veel acrobatiek. Ook de energie die je als persoon krijgt en levert zijn belangrijk bij capoeira. In een roda (kring waarin capoeira wordt gedaan) met goede muziek, zullen mensen vaak meer geïnspireerd zijn om een mooi spel neer te zetten. Men beweegt immers het liefste op goede muziek.

Een bekende capoeira meester: Mestre Pastinha, zei dat capoeira wel een begin heeft, maar geen einde. Wat hij hiermee wilde zeggen dat capoeira zo groot is qua bewegingen en mogelijkheden dat het moeilijk volledig te bevatten is in een leven. Als mensen daarbij nog de kennis over de geschiedenis, de muziek en de verschillende stromingen binnen capoeira willen beheersen dan is het iets wat een leven lang kan vullen. Daarnaast is capoeira ook gewoon een gezellige bezigheid waarin mensen in een ontspannen sfeer werken aan hun conditie, hun inzicht en hun lichaamscapaciteit zoals trappen en salto's.

Bij capoeira leer je je aanpassen aan je omgeving ten gunste van jezelf zonder je eigen identiteit te verliezen. Dit is iets wat als gunstige vaardigheid in het leven gebruikt kan worden.
Omdat salto's geen vereiste zijn om een bepaalde graduatie of titel te verdienen, is het mogelijk voor allerlei mensen om te beginnen en te groeien in capoeira via hun eigen weg, binnen onze lesmethode. Naast het bijbrengen van de basis, de ethiek, de muziek en andere technieken, proberen we personen vooral te stimuleren om zichzelf te ontplooien. Dit laatste is voor iedereen anders gezien de eisen en mogelijkheden van iedereen kunnen verschillen. Capoeira brengt zo allerlei culturen bijelkaar die samenwerken naar een groei binnen hun eigen leven.