Capoeira

Geschiedenis - Beoefenen - Voordelen

Geschiedenis van Capoeira

Capoeira is een Afro-Braziliaanse kunstvorm waarin vechtsport, dans, acrobatiek, muziek en vindingrijkheid bij elkaar komen. De oorsprong van capoeira ligt in de tijden van slavernij in Brazilië. Deze slavernij begon vanaf de 16de eeuw grotere vormen begon aan te nemen. De Portugezen verscheepten zwarte mensen uit Afrika om ze als slaaf tewerk te stellen in Brazilië op onder meer plantages. In Afrika bevonden zich in die tijd reeds dansen en gevechtskunsten. De afrikanen brachten hun cultuur met zich mee, naar Brazilië, waaronder de verschillende dansen, muziek en religies. Deze kwamen bij elkaar samen in Brazilië. Met het verstrijken van de tijd ontwikkelden slaven en ex-slaven hieruit capoeira op verschillende plaatsen in Brazilië. Je kan dus stellen dat zonder de inlvoed uit Afrika er geen capoeira was in Brazilië, maar dat deze invloeden samen met andere invloeden uit Brazilië, zich pas hebben ontwikkeld tot capoeira. In de 19de eeuw werd capoeira ook reeds door andere mensen van de maatschappij beoefend. Er is geen duidelijk jaartal te noemen wanneer capoeira is ontstaan en capoeira ontwikkeld zich nog steeds. Vandaag de dag bestaan er vele stromingen binnen capoeira. Een aantal meesters hebben er in de vorige eeuw voor gezorgd dat capoeira erg is gegroeid en hebben hun lessen en filosofie achter gelaten bij nieuwere generaties leerlingen die de tradities voortzetten. Bij capoeira wordt er waarde gehecht bij het onderzoeken van de roots, maar vele scholen besteden ook veel tijd aan het innoveren van capoeira op alle vlakken.

Capoeira is vervolgd geweest in Brazilië en het moest tijden lang in het geheim beoefend worden. Tegenwoordig wordt capoeira open beoefend en gevraagd voor reclamecampagnes en videoclips. Ze heeft dus grote veranderingen ondergaan. Niet alleen qua scala aan bewegingen en muziek maar ook haar verspreiding over de wereld en een sterke groei van aantal beoefenaars, heeft haar positie blijvend veranderd.

Een groot aantal meesters hebben capoeira geholpen tot waar ze nu is. Het noemen van allemaal is niet mogelijk maar een paar zullen hier worden uitgelicht:

Mestre Pastinha (1889-1981)

Deze meester wordt gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van een capoeira stijl die vandaag de dag Capoeira Angola wordt genoemd.
Hij heeft jaren lang lesgegeven, een boek geschreven, een plaat opgenomen en staat bekend om enerzijds zijn capaciteit binnen capoeira en anderzijds zijn filosofische kijk op capoeira die hij uit wist te drukken in poëzie.
Een aantal leerlingen van hem die zijn lijn voortzetten zijn onder meer: Mestre João Grande, Mestre João Pequeno, Mestre Curió, Mestre Bola Sete, Mestre Gildo Alfinete


 

Mestre Bimba (1899-1974)

Deze meester is de schepper van een capoeira stijl die vandaag de dag Capoeira Regional wordt genoemd. Hij ontwikkelde deze stijl uit de reeds bestaande stijl van capoeira. Hij creëerde sequenties waar vanuit les werd gegeven. Hij heeft twee platen opgenomen en stond bekend vanwege enerzijds zijn charisma en capaciteit binnen het vechtsportgedeelte van capoeira en anderszijds vanwege zijn levenswijsheid en begenadigd percussiespel.
Een aantal leerlingen die capoeira bij hem hebben geleerd en voortzetten zijn onder meer: Mestre Decânio, Mestre Nenel, Mestre Acordeon, Mestre Itapoan, Mestre Camisa


 

Mestre Waldemar (1916-1990)

Deze meester hield jaren lang een capoeira roda (ring waarin capoeira wordt gespeeld), elke zondag in Salvador. Hij werd geroemd vanwege zijn zang en de inhoud van zijn liederen die vertelden over het leven. Hij heeft een plaat opgenomen en was een bekend berimbau maker (het principiële muziekinstrument binnen capoeira).
Een aantal leerlingen die capoeira bij hem hebben geleerd of zijn beïnvloed door hem zijn onder meer: Mestre Traíra, Mestre Zacarias, Mestre Bigodinho, Mestre Ananias 

 

Mestre Canjiquinha (1925-1994)

Deze meester gaf jaren lang les en shows in Bahia. Het is een meester die een rijk scala aan liedjes kende en ook verschillende malen als acteur in films is verschenen in het verleden. Hij heeft een plaat opgenomen en een boek geschreven. Daarnaast is hij bekend als een meester die ook de stokkendans maculelê en de puxada de rede traditie onderwees aan zijn leerlingen, naast capoeira. Deze twee kunstvormen worden inmiddels ook door vele capoeira groepen beoefend.
Een aantal leerlingen die capoeira bij hem hebben geleerd of zijn beïnvloed door hem zijn onder meer: Mestre Geni, Mestre Paulo dos Anjos, Mestre Edvaldo Baiano, Mestra Cigana, Mestre Brasiliá, Mestre Suassuna