Capoeira

Geschiedenis - Beoefenen - Voordelen


Men kan zich afvragen wat voor voordelen capoeira heeft voor mensen, behalve dat het leuk is om te doen. Hieronder staan daarom een aantal van de voordelen die capoeira met zich meebrengt:

1.
  Het trainen van capoeira verbetert je uithoudingsvermogen.
2.

  Capoeira verstevigt en versoepelt je lichaam en is een manier om spiergroepen te trainen die niet altijd worden getraind in sportscholen.
3.

  Capoeira verbetert de lichamelijke motoriek en stelt mensen op den duur in staat bewegingen makkelijker te kunnen overnemen.
4.

  Capoeira verbetert je coördinatievermogen en snelheidsinschatting van aanvallen aangezien er in capoeira wordt gestreeft om aanvallen van een ander te ontwijken.

5.

  Capoeira verbetert je ritme gevoel en vormt tevens een introductie in Latijns-Amerikaanse percussie.
6.


  Capoeira is een manier om de portugese taal en de Braziliaanse cultuur te leren kennen aangezien het begeleid wordt met zang in het portugees en de inhoud van die zang gaat over dingen die zich veelal in Brazilië afspeelden.
7.


  Capoeira geeft mensen een zeker vechtsport inzicht, afhankelijk van hoe mensen het trainen. Vooral het zien aankomen van trappen en het onderuithalen daarvan wordt veel getraind.
8.


  Capoeira bevordert de instelling van samenwerking van mensen omdat op het moment dat er capoeira gedaan wordt, er door een deel van mensen muziek wordt gemaakt met zang van vraag en antwoord.
9.

  Capoeira is kunstvorm die mensen van allerlei culturen bijelkaar brengt door samenwerking naar een gemeenschappelijk doel, namelijk het verhogen van hun niveau binnen capoeira.
10.


  Capoeira is in zekere zin ook therapie omdat het niet puur een vechtsport is en ook niet enkel een dans. Het kernwoord in capoeira is aanpassen, zonder je eigen identiteit te verliezen. Dit betekend dat er rekening moet worden gehouden met de ander waarmee je capoeira doet. Het spel van capoeira reflecteert hierbij je persoonlijkheid. Mocht je nu onderuit worden gehaald binnen het spel, dan kan je je afvragen wat de aanleiding was en waar je strategie te kort schoot. Dit zelfde vind plaats in het leven als iemand wellicht te impulsief is of teveel zelfstandig initiatief neemt en zichzelf daarbij tegenkomt.